De Amerikaanse superbeleggers Warren Buffett en David Tepper lijken te gokken op een herstel van de olieprijs.  Hedgefondsmanager George Soros maakt andere keuzes.

Hoe kijken steenrijke beleggers als Warren Buffett, David Tepper en George Soros aan tegen de dalende olieprijzen en de gevolgen daarvan voor energiebedrijven?

Meldingen over de samenstelling van beleggingsportefeuilles van deze beleggers bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC bieden daar meer zicht op. Het algemene beeld is dat George Soros afstand neemt van energie-aandelen, terwijl Warren Buffett en David Tepper juist koopjes zien.

Buffett in de olie

Eén oliegerelateerd bedrijf staat overigens op de kooplijstjes van bij Soros als Buffett èn Tepper. Dat is de Amerikaanse uitbater van oliepijplijnen Kinder Morgan.

Zo blijkt uit een melding bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett, eind vorig jaar ongeveer 26,5 miljoen aandelen Kinder Morgen in bezit had. De waarde van dat belang bedroeg eind 2015 bijna 400 miljoen dollar.

Berkshire breidde dit jaar het belang in de Amerikaanse olieraffinaderij Phillips 66 uit. Buffett kocht in januari en begin februari voor ruim één miljard dollar aan aandelen Phillips 66 en heeft een belang van ruim 14 procent in het bedrijf.

Tepper koopjesjager

David Tepper van het Amerikaanse hedgefonds Appaloosa Management gokt eveneens op een herstel van de prijs van het zwarte goud. Meer dan een derde van de nieuwe aankopen van Teppers beleggingsfonds werd gedaan in de energiesector. Ook de twee grootste aankopen van het bedrijf vonden in deze sector plaats.

Uit een update blijkt volgens Forbes dat Appaloosa eind 2015 zo'n 10 procent van de aandelenportefeuille in energiegerelateerde aandelen heeft geïnvesteerd. De waarde van deze beleggingen bedraagt circa 5 miljard dollar.

De grootste nieuwe aankopen van Tepper waren in het afgelopen kwartaal: Energy Transfer Partners, een Amerikaanse uitbater van pijplijnen voor gas en olie, en Kinder Morgen.

Soros doet oliebedrijven van de hand

George Soros, de befaamde valutaspeculant en oprichter van het hegdefonds Quantum Fund, stapte eind 2015 juist uit een aantal energiegerelateerde bedrijven en nam een belang in het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer.

Soros verkocht onder meer zijn belangen in Chevron, Chesapeake Energy en NRG Energy en schroefde zijn belang in Dow Chemicals terug, zo meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De beursgoeroe kocht wel aandelen in de Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Baker Hughes, die gaat fuseren met branchegenoot Halliburton, en aandelen van daar is ie weer: Kinder Morgan.

Oliepijplijn

Het aandeel van Kinder Morgan is sinds april vorig jaar bijna twee derde in waarde gedaald door de keldering van de olieprijs.

De Texaanse specialist in opslag en transport van olie schroefde evenals veel andere sectorgenoten zijn kapitaalinvesteringen terug. Ook verlaagde het bedrijf in december vorig jaar voor het eerst het dividend.

Afgelopen dinsdag sloot het aandeel van Kinder Morgan op Wall Street 66 cent hoger op 15,62 dollar. Na de melding van het belang van Berkshire Hathaway in Kinder Morgan steeg het aandeel dinsdag in de nabeurshandel met ruim 6 procent tot 16,60 dollar.

De olieprijzen noteerden woensdagochtend licht hoger. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 29,20 dollar. Voor een vat Brent-olie werd 0,9 procent meer betaald op 32,48 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl